13 Mayıs 2008

Puf Noktalari - 7

* Pişerken yumurtaların suyuna biraz mutfak tuzu atarsanız kabuklarını daha kolayca soyarsınız. Rafadan yumurtaları pişireceğiniz kabın içine

* Güveç yapmak için kullanılan toprak kabların yemeğe toprak kokusu vermemesi için daha yeni iken içerisine bir bardak kaynar sirke dökmeli ve soğumaya bırakılmalıdır.

* Izgara pişireceğiniz ete biraz zeytinyağı sürerseniz, daha yumuşak ve lezzetli olmalarını sağlar. Izgaranın dibine biraz tuz atarsanız yağın yanıp, alev almasını önlemiş olursunuz.

* Kesilme tehlikesi gösteren süte biraz pudra şekeri eklerseniz bu can sıkıcı durumu önleyebilirsiniz. Süt içerisine limon suyu sıkılırsa süt hemen kesilir.

* Bazı reçeller koyu gibi görünürler. Soğuyunca duru olabilirler. O zaman reçeli bir tepsiye döküp üzerine bir tülbent örterek güneşte koyulaştırabilirsiniz.

* Soğanları musluk altında soyarsanız, ellerinize soğan kokusu sinmez ve boş yere göz yaşı akıtmazsınız.

* Maydanozların saplarını koparıp, yapraklarını yıkayın. Sularının kuruması için bir yere serin. Bir kavanoza doldurarak kapağını sıkıca kapatın. Buzdolabına koyun. Böylece sakladığınız maydanozlar on beş gün tazeliklerini koruyacaklardır.

* Doğranmış soğanları ağzı kapalı bir kavanoza doldurarak buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz.

* Marul salatanıza birkaç yaprak ince kıyılmış nane yaprağı ilave edin, lezzeti konuklarınızı şaşırtacaktır. Marulun dış yapraklarında vitamin daha fazladır, onun için dış yapraklarından da yararlanın, atmayın. Marulunuzun yaprakları pörsümüşse; biraz sıcak suda bırakın, sonra soğuk suyla yıkayın. Marulunuz tazelenecektir.

* Limon kabuklarını kurutup saklayınız. İcabettiği zaman bunları rendeleyerek salçalara, pastalara, limon kokusu vermekte kullanabilirsiniz.Temiz kömür tozu (odun kömürü) müsavi miktarda karıştırılmış kurumuş limonkabuğu tozu ile güzel bir diş tozu da yapabilirsiniz. İki kahve kaşığı limon kabuğu veya portakal kabuğurendesi küçük bir cezvede kaynatılarak içilecek olursa hamı kolaylaştıran çok faydalı bir içecek olur.

* Elmalarınızı gliserinle silerseniz, onları bütün bir kış üzerlerinde en küçük bir kırışık dahi oluşmadan saklayabilirsiniz.

* Soğanları doğradıktan sonra üzerine tuz serpip bekletin. Sonra ovuşturarak soğanları öldürün. Yıkayarak tuzun gitmesini sağlayın. Ayrıca, soğanları ince ince doğrayın ve birkaç saat limon suyuna yatırın veya doğradıktan sonra soğanları birkaç saat zeytinyağında bırakın, sonra süzerek çıkarın.

* Domatesi pişirirken daima bir tutam şeker atmayı unutmayın. Daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.

* Domates kabuklarını kolay soyulması için domateslerin üzerini dört tarafından bıçakla çizdikten sonra kaynar sudabir dakika kadartutmak kafidir.

* Taze sebzeleri sakın akşamdan ayıklayıp bir tarafa bırakmayın. Sebzeler pişirileceği zaman yıkanıp, ayıklanmalı, bekletilmeden hemen ocağa konmalıdır. Böylece vitaminleri kaybolmaz ve pişmeleri daha iyi olur.

Pembe Tencere

Hiç yorum yok: