13 Mayıs 2008

Puf Noktalari - 6

* Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir.

* Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez. Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder. Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri de engellemiş olur.

* Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun.

* Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır.

* Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz , adaçayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz.

* Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için kullanmadan önce 3/4'ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın.

* Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler.

* Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur.

* Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir.

* Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur.

* Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız zorlanmadığınızı göreceksiniz.

* Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun. servis ederken dilimleri alabilirsiniz.

*Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar.

* Ekmeğiniz bayatlamışsa; bir tencerenin içine su koyun. Suyla temas etmiyecek şekilde üzerine bir iliştir oturtun, üzerine dilimler halinde kesilen ekmekleri koyun, kapağını kapatın. Tencereyi ateşe koyun, bir iki dakika suyunu kaynatın. Sonra ekmekleri çıkarın. Ekmeklerin taze olduklarını göreceksiniz. Ekmeklerinizi köfte yapımında kullanmak, yağda kızartarak çorbaların yanında ikram etmek, ekmek tatlısı, tirit, papara gibi değişik lezzette yemekler hazırlamak, ya da dilimler halinde kesip fırında kızartmak suretiyle yararlanabilirsiniz.

* Fırında kızartığınız pilicin altın renginde ve kıtır kıtır olmasını istiyorsanız, pilici suda haşladıktan sonra her yanına yağ sürün, un ile bulayın, sonra fırına sürün.

* Pişireceğiniz tavuk veya pilicin daha lezzetli olmasını istiyorsanız. Pilicin karnına bir kaç adet Adaçayı yaprağı ve yarım limon veya portakal dilimi koyun. Tadının her zamankinden değişik ve hoş olduğunu göreceksiniz. Etin çabuk pişmesi için tencereye bir parça sirke konur veya daha önce sirkede bekletilir. Fırında pişireceğiniz et veya tavukların kurumaması için; fırında müsait bir yer varsa içine su konmuş bir kap koyun.

Pembe Tencere

Hiç yorum yok: